Project de scharnierhoeve

Geïnspireerd door de Japanse kunstvorm Kintsugi

Voor onze bouwheer uit Lennik lieten we onze creativiteit de vrije loop op een oude hoeve, gelegen in de Pajotse velden. De typische Vlaamse hoeve bestond uit een woonhuis en een atelier met aangrenzende bijgebouwen rond een binnenkoer. 

In ons ontwerp wouden we de bijgebouwen betrekken bij het woonhuis. Om dit tot stand te kunnen brengen, ontstond aan een connectie tussen beide volumes. Deze connectie kwam er in de vorm van een centrale circulatieruimte. Deze circulatie kreeg de vorm van een torenvormig volume waarin de centrale trappenhal werd geplaatst. Bovenaan werd ruimte gecreëerd voor een thuiskantoor, vanwaar de bewoners kunnen genieten van een 360° uitzicht over de omringende velden, bossen en binnenkoer. 

Daarnaast wouden we van de binnenkoer een private oase maken, die pas zichtbaar wordt van zodra je de woning betreedt. Om dit te realiseren diende de bestaande inkom verplaatst te worden naar de achterzijde van het nieuwe scharnierpunt. Op het gelijkvloers vinden we niet alleen de nieuwe leefruimtes, maar ook een kantoor. Dit kantoor bevindt zich aan de straatzijde zodat de mooie uitzichten maximaal te bewonderen zijn vanuit de leefruimtes. Het kantoor is bovendien apart toegankelijk zodat de privé-vertrekken ontoegankelijk blijven voor professionele bezoekers. 

Het nieuwe torenvormige volume zorgt ook op de verdieping voor een opdeling. Zo krijgen ouders en kinderen elk een vleugel toegewezen. De ouderlijke vleugel huisvest een ruime slaapkamer met aangrenzende badamer en buitendouche op een in het dak geïntegreerde patio. Aan de andere zijde van de centrale traphal werd de grote open ruimte ingericht met kleine slaapunits. Deze zijn de persoonlijke cocons van de kinderen met rondom ruimte om te spelen en te werken. Ook voor hen werd een afzonderlijke badkamer voorzien. 

Het nieuwe toegevoegde volume kreeg als het ware een scharnierfunctie tussen alle ruimtes van de woning. Visueel werd de aanwezigheid van dit volume versterkt door het gebruik van rode baksteen. Deze staan in schril contrast met de wit gekaleide gevels van de oorspronkelijke gebouwen. Ook binnenin kreeg de toren een rode bakstenen afwerking, zodat deze schijnbaar door de bestaande constructies lijkt te snijden. 

Door de woning binnenin een nieuwe indeling met te geven, ontstonden er ook toevoegingen en correcties aan de buitenzijde van de bestaande gebouwen. Deze werden, naar analogie met de Japanse kunsstijl Kintsugi, zichtbaar gehouden. De filosofie hierachter beschouwt reparaties als deel van de geschiedenins van een object. Dezelfde rode baksteen die ook de toren bekleedt, vormt deze littekens, wat de gevel voorziet van een uniek aanzicht. 

De bewoners van deze woning zijn erg gesteld op hun privacy. Daarom ook dat er doorheen de woning verschillende patio’s te vinden zijn. Van hieruit kan er in alle rust genoten worden van de mooie verzichten die het omliggende landschap biedt. 

In een volgende fase zullen de lagere stalmuren het nieuw aan te leggen zwembad met buitenkeuken omarmen. Deze zuiderse plek zal in contact staan met de grote, dubbelhoge patio aan de leefruimte en de kinderkamers. Ook tijdens deze fase zal de bestaande binnenkoer onthard worden om zo het omliggende groen tot aan de gevels te trekken. Dankzij deze verbouwing werd deze mooie oude hoeve een unieke woonlocatie, waarbij de grootste troeven privacy en mooie zichten zijn. Het karakter van de bestaande woning werd behouden waarbij de toevoegingen zorgen voor een hedendaagse toets.

Galerij